Szöveges beszámoló

a Kecskeméti Kaszinó Kulturális Egyesület 2009. évi közhasznú tevékenységéről

 

   Az Egyesületet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1998. augusztus 25-én kelt végzése alapján 1998. január 1-től közhasznú fokozat szerinti jogállásúnak minősíti.

   Közhasznú tevékenységünk a nevelés, a kulturális tevékenység, a kulturális örökség megóvása és a sport területére terjedhetne ki. Az elmúlt évben a kulturális tevékenység, és a kulturális örökség megőrzése területén fejtettük ki tevékenységünket. Kiegészítő jelleggel és körülhatárolt mértékben az előzőekhez kapcsolódó vállalkozási tevékenységet is folytathatnánk, de az év folyamán ilyen nem történt.

   Munkaviszonyban vagy Ptk. szerinti szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazottunk nem volt. A választott tisztségviselők ellenszolgáltatás nélkül végezték tevékenységüket.

   A 2009. évben eredményesen folytatódott az Egyesület tevékenysége. Több más társadalmi szervezethez hasonlóan székhelyünk a Szentcsalád Templom és Közösségi Ház, Irinyi u. 62. Levelezési cím és az irattár továbbra is az elnök lakásában (Kecskemét, Bajza u. 15.)

 

    A Kecskeméti Fotókör továbbra is eredményesen működik. Jelenleg 15 aktív taggal heti rend-szerességgel tartanak foglalkozásokat. A klub szervezésében bonyolódott immár tizedik alkalommal a Bugaci Kontakt Fotográfiai nyári alkotótábor. A kör tagjai sikeresen szerepeltek hazai fotópályázatokon. Önálló kiállításaik: márciusban a Tiszti Klubban Szabó Maya „Rejtjelek” című egyéni kiállítása, novemberben a Művész Kávézóban „TIZEDIK” címen a nyári táborban archaikus technikákkal készült képeiket mutatták be. Novemberben a Tiszti Klub adott otthont a fotókör „Kicsi művészet (minimal art)” című éves kiállításának. Ujvári Sándor és Fehér Kálmán a kör szakmai és technikai vezetői.

         A Csík Zenekar az év végéig több mint 150 koncert, előadás, táncház, közreműködés során lépett a közönség elé. Talán nem is volt olyan nagyszabású hazai fesztivál, ahol elő ne fordultak volna. Olaszországban, Kárpátalján, Szerbiában, Vajdaságban és a Felvidéken is ízelítőt adtak népzenénkből. A „Senki nem ért semmit” CD platinalemez lett, az „Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen” című CD-jük elérte a dupla platinalemez címet is. Másfél millió letöltés fölött jár a „Most múlik pontosan” daluk, a 21. század pozitív lecsengésű „Szomorú vasárnapja”. Az év során megkapták a „Magyar Örökség Díjat” és a „Kodály Zoltán Díjat” is.

         A Renaissance Consort megalakulása óta, vagyis közel negyedszázada legfontosabb célkitűzése a reneszánsz kor zenéjének kutatása és megismertetése a nagyközönséggel. A tavalyi mozgalmas évet visszafogottabb követte. Húsz fellépésük volt határainkon belül. Régi álmukat sikerült megvalósítani: NKA és Kodály Örökség Program támogatásából komplett fellépőruhát (cipővel és kiegészítőkkel) sikerült csináltatni minden tagnak. Beszereztek egy új dudát is.

    A Miraculum Gyermekkórus tagjai az év folyamán a 8. Nemzetközi Gyermekkórus Találkozó keretében május 14 – 17 között négy alkalommal lépett fel Marseille-ben és környékén. Észtországban szeptember 19-től egy hétig turnéztak, Részt vettek egy komolyzenei televíziós show-ban, bemutatót tartottak és koncertet adtak az Észt Zene- és Színházművészeti Akadémián és egy középiskolában is. Felléptek az Üvegpalotában is, koncertjüket itt rögzítette a Klassikaraadio, az „észt MR3” is. Hazai közönség elé 6 alkalommal léptek. Emlékezetes marad közreműködésük Szekeres Adrien adventi koncertjén a Nagytemplomban, és ugyanitt a karácsonyi koncerten

    Az Aurin Leánykar tavasszal kategória első helyezést ért el a budapesti kórusversenyen. Ez évben is hosszú angliai turnéra indultak. A 19 nap alatt 10 alkalommal koncerteztek,15 bemutatót tartottak a Kodály-módszerről, de a legfontosabb az, hogy együtt éltek, tanultak, énekeltek az angliai iskolák kórusainak tagjaival a kollégiumokban, családoknál. Külön öröm, hogy a BBC komolyzenei adójának szerkesztősége is felfigyelt rájuk. Így a 2009. évi turné „hozadéka” egy, a próbákon, workshopokon felvett hanganyagból összeállított montázs sugárzása a BBC3 „The Choir” című műsorában. Ezt követően máris új útra indultak: az észak-olaszországi Lecco városában nyolcadik alkalommal rendezték meg az ifjúsági kórusok európai fesztiválját. A leányokra és karnagyukra, Durányik Lászlóra itt 5 fellépés, 3 nagy közös próba várt. A Nemzetközi Művészeti Bizottságtól arany minősítést kaptak. A hazai ismertségüket bizonyítja, hogy az év végén elnyerték a megyei Príma Díj közönségdíját, 1 millió forintot. Ez évben 23 alkalommal léptek hazai közönség elé. Nagysikerű karácsonyi hangversenyüket a Nagytemplomban tartották meg.

    Az Aurin Nőikart 2006-ban kezdték szervezni azok a leányok, akik a Miraculum és az Aurin kórusok tagjai, alapító tagjai, számtalan siker részesei voltak. A kórus a fesztiválok és versenyek olyan európai körébe jutott, ahova a magas minőségi követelmények miatt csak meghívással vagy egy-két évnyi várakozással lehet eljutni. 2009-ben két kórusversenyen vettek részt Budapesten, mindkettőben kategória első helyezést értek el. Az őszi verseny különdíjaként 1 millió Ft támogatást nyertek a kínai Kórus Világjátékokon való részvételre. Az év végén megismételték nagysikerű karácsonyi hangversenyüket. 7 hazai fellépésük volt.

    A Kamarakórus a többet vállaló, mozgékonyabb, ügyszerető fiúkat, lányokat tömöríti. a karácsonyi koncerten is közreműködtek. 2009-ben 3 fellépésük volt

 

    Bevételeink , pénzforrásaink szerkezete: az összes bevétel a tavalyi szinten van. Ezen belől nagy átrendeződések történtek. A belföldi támogatások hatodára csökkentek. Csak az SZJA 1 % felajánlásából nőtt a bevétel (584 eFt), ennek egy részét a kórusok külföldi útjaira fordítottuk (217 eFt biztosításra), maradékát tartalékoltuk. Nincs vállalkozói, egyesületi, alapítványi támogatás. A magánszemélyek támogatása is elmaradt. Ez a tendencia az adótörvényeket figyelve tartósnak, erősödőnek látszik.

    A pályázatokon elnyert, elszámolt támogatás az előző évhez képest majdnem felére csökkent, de így is jelentős. A Nemzeti Civil Alap DA 2008. évi pályázatából 300 eFt most kerül elszámolásra, hasonlóan az NCA nemzetközi kapcsolatokat segítő (250 eFt) és az NCA DA ez évi működési (103 eFt) támogatása-ihoz. A Nemzeti Kulturális Alapnak a Renaissance Consort fellépő ruháihoz nyújtott 300 eFt-os, a Csík táncházhoz nyújtott szintén 300 eFt-os támogatását is idén számoltuk el, valamint a várostól a táncházhoz adott (100 eFt) és a Consort CD-jének támogatásából elmaradt 35 eFt-ot is. A Városi Civil alap, a Kodály Örökség és az NCA Nemzetközi és DA működési maradvány támogatása 2010-re csúszik át. (Az elnyert, átutalt, de el nem számolt összegek a „követelések” sorát gyarapítják).

    A közhasznú tevékenységből származó bevétel a szokásos szintet 85 %-kal haladta meg (1932 eFt). Tagdíjbevétel és vállalkozási tevékenység bevétele nem volt. Az utazásokra 1.440 eFt befizetés történt, kamatbevétel 21 eFt. A készletekben változás nem történt.

    A kiadások 38 %-kal csökkentek. Ennek 94,4 %-át a csoportok működésével kapcsolatos költségekre fordítottuk, 8,3 %-át (319 eFt) az egyesület tevékenységének fenntartását szolgáló közös költségekre (bank, infrastrukturális, kommunikációs költségek, eszközök, irodaszer stb). Ez az arány nőtt, összegében nem sokat változott. A feltételeken nem változtatva ennyiből tudjuk fenntartani a szükséges működést. Az avuló félben lévő technikák kiváltása a jövőben ismét növelheti ezt az összeget.

    A tárgyévi eredmény 1.073 eFt-os pozitívumot mutat. Az áthúzódó elszámolások, a követelések, (2.698 eFt) az analitikák elemzése és összevetése jelentős banki eszközeinkkel (3.550 eFt) optimizmusra adhat okot. Vállalkozási bevételeink nem voltak, társasági adófizetési és ebből következően helyi adófizetési kötelezettségünk nem keletkezett.

    Megítélésünk szerint az Egyesület az alapító okiratban foglalt közhasznú céljainak megfelelően, sok szempontból igen eredményesen végezte tevékenységét a 2009. évben.

    

Kecskemét, 2010. március 1.

 

Salánki István
a KKKE Elnöke