Szöveges beszámoló

a Kecskeméti Kaszinó Kulturális Egyesület 2010. évi közhasznú tevékenységéről

 

 

    Az Egyesületet a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1998. augusztus 25-én kelt végzése alapján 1998. január 1-től közhasznú fokozat szerinti jogállásúnak minősíti.

    Közhasznú tevékenységünk a nevelés, a kulturális tevékenység, a kulturális örökség megóvása és a sport területére terjedhetne ki. Az elmúlt évben a kulturális tevékenység, és a kulturális örökség megőrzése területén fejtettük ki tevékenységünket. Kiegészítő jelleggel és körülhatárolt mértékben az előzőekhez kapcsolódó vállalkozási tevékenységet is folytathatnánk, de az év folyamán ilyen nem történt.

    Munkaviszonyban vagy Ptk. szerinti szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazottunk nem volt. A választott tisztségviselők ellenszolgáltatás nélkül végezték tevékenységüket.

    A 2010. évben eredményesen folytatódott az Egyesület tevékenysége. Több más társadalmi szer-vezethez hasonlóan székhelyünk a Szentcsalád Templom és Közösségi Ház, Irinyi u. 62. Levelezési cím és az irattár továbbra is az elnök lakásában (Kecskemét, Bajza u. 15.)

 

    A Kecskeméti Fotókör továbbra is eredményesen működik. Jelenleg 10 aktív taggal, heti rendszerességgel tartanak foglalkozásokat. A klub szervezésében bonyolódott immár 11. alkalommal a Bugaci Kontakt Fotográfiai nyári alkotótábor. A kör tagjai sikeresen szerepeltek hazai fotópályázatokon. Novemberben a Tiszti Klub adott otthont a fotókör "Kettő az egyben" című éves kiállításának, ahol az év legszebb fotói mellett a nyári táborban archaikus technikákkal készült képeiket is bemutatták. Ujvári Sándortól és Fehér Kálmántól a kör szakmai és technikai vezetőitől Nagy Krisztián vette át decembertől a fotókör irányítását. Elindították a szemszo.blogspot.com online naplót, ahol képeket, véleményeket és információkat osztanak meg egymással és az olvasókkal a klub tagjai.

    A Csík Zenekar az év végéig mintegy 125 koncert, előadás, táncház, közreműködés során lépett a közönség elé. Talán nem is volt olyan nagyszabású hazai fesztivál, ahol elő ne fordultak volna. Bulgáriában, Németországban, Vajdaságban és a Felvidéken összesen 11 alkalommal adtak ízelítőt nép-zenénkből. Tavasszal kiadták az óévbúcsúztató koncert anyagát CD-n és DVD-n tartalmazó „SzívestÖrömest” albumukat, ami még ebben az évben aranylemez lett. Ötmillió (!) letöltés fölött jár a „Most múlik pontosan” daluk, a 21. század pozitív „Szomorú vasárnapja”. Márciusban Csík János átvehette a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. Ősszel megkapták a „Bács-Kiskun Megyéért” díjat, az év végén övék lett a Príma Primissima Díj is. 22 év munkájával feljutottak a csúcsra!

    A Renaissance Consort megalakulása óta legfontosabb célkitűzése a reneszánsz kor zenéjének kutatása és megismertetése a nagyközönséggel. A tavalyi jubileumi évben 18 fellépésük volt határainkon belül. Kiemelkedik közülük a Kodály Művészeti Fesztiválon adott önálló hangversenyük. Városi támogatással elkezdték Mátyás király korának zenéjét bemutató DVD-jük forgatását.

A Miraculum Gyermekkórus tagjai tavasszal részt vettek a belgiumi Neerpelt városában kétévente megrendezésre kerülő kórusfesztiválon. A versenyen első helyezést jelentő pontszámot értek el. A komoly nemzetközi sikerekkel büszkélkedő kórus ismét hosszú angliai turnén vett részt (immár harmadik alkalommal). A 19 nap alatt természetesen koncerteztek (9 alkalommal), bemutatót tartottak a Kodály-módszerről (13 esetben), közös programokon vettek részt, de a legfontosabb az, hogy együtt éltek, tanultak, énekeltek az angliai iskolák kórusainak tagjaival. Emlékezetes marad közreműködésük a Gyermekek a Gyermekekért segélykoncerten, Szentpéteri Csilla adventi koncertjén a Református templomban . 9 belföldi, 12 külföldi föllépés és 13 bemutató az ez évi mérlegük.

    Az Aurin Leánykar májusban Szlovákia – Olaszország - Franciaország hangversenykörúton vett részt, 7 alkalommal léptek közönség elé. A Kodály Művészeti Fesztiválon önálló hangversenyt adhattak a Piarista Templomban. Szeptemberben a csehországi Vyskov Nemzetközi Kórusfesztiválján szerepeltek 3 hangversenyen. Decemberben a krakkói adventi kórusversenyen kategóriájukban elsők lettek. Verseny-programjukból ízelítőt adtak karácsonyi koncertjükön is. Összesen 30 koncerten (ebből 14 külföldi) léptek föl.

    Az Aurin Nőikart 2006-ban kezdték szervezni azok a leányok, akik a Miraculum és az Aurin kórusok tagjai, alapító tagjai, számtalan siker részesei voltak. A kórus a fesztiválok és versenyek olyan európai körébe jutott, ahova a magas minőségi követelmények miatt csak meghívással vagy egy-két évnyi várakozással lehet eljutni. 2009-ben különdíjaként 1 millió Ft támogatást nyertek a kínai Kórus Világ-játékokon való részvételre, sajnos a kiutazás a minisztériumi támogatás elmaradása miatt nem valósult meg. Decemberben a krakkói adventi kórusversenyen kategóriájukban elsők lettek. Az év végén megismételték nagysikerű karácsonyi hangversenyüket. 6 fellépésük volt, ebből 4 külföldön.

    A Kamarakórus a többet vállaló, mozgékonyabb, ügyszerető fiúkat, lányokat tömöríti. a karácsonyi koncerten is közreműködtek. 2010-ben 3 fellépésük volt.

    Újra van tagjaink között néptáncsoport. Decemberben csatlakozását kérte egyesületünkhöz a Fantoly Gyula és Balogh Ildikó vezette felnőtt csoport. Örömmel fogadtuk őket, reméljük hamarosan névvel és kellő hírnévvel is rendelkeznek majd!

 

    Megítélésünk szerint az Egyesület az alapító okiratban foglalt közhasznú céljainak megfelelően, sok szempontból igen eredményesen végezte tevékenységét a 2010. évben.

 

Kecskemét, 2011. február 28.

 

Salánki István
a KKKE Elnöke

 

Záradék: a közhasznúsági jelentést a Küldöttek Testülete 1./2011 számú határozatával 2011. május 7.-én elfogadta.