Szöveges beszámoló

a Kecskeméti Kaszinó Kulturális Egyesület 2015. évi közhasznú tevékenységéről

 

Az Egyesület a Kecskeméti Törvényszék 2015. november 18. napján kelt, december 11 napján jogerőre emelkedett végzése alapján közhasznú jogállását újra megkapta. A 2015. évben ilyen szempontból is eredményesen folytatódott az Egyesület tevékenysége. Az elmúlt évben a kulturális tevékenység, és a kulturális örökség megőrzése területén fejtettük ki tevékenységünket. Kiegészítő jelleggel és körülhatárolt mértékben az előzőekhez kapcsolódó vállalkozási tevékenységet is folytathatnánk, de az év folyamán ilyen nem történt. Munkaviszonyban vagy Ptk. szerinti szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazottunk nem volt. A választott tisztségviselők ellenszolgáltatás nélkül végezték tevékenységüket. Több más társadalmi szervezethez hasonlóan székhelyünk a Szentcsalád Templom és Közösségi Ház, Irinyi u. 62.

A Csík Zenekar az év végéig mintegy 80 koncert, előadás, közreműködés során lépett a közönség elé. Talán nem is volt olyan nagyszabású hazai fesztivál, ahol elő ne fordultak volna a fesztiválidényben. Erdélyi turnén és több felvidéki koncerten adtak ízelítőt népzenénkből. A tagok külön-külön is tevékenyek: megjelent Majorosi Marianna második CD-je (Szerelmesnek nehéz lenni – Asszonysorsok címmel), koncerteket ad a Második műszak zenekar. Szokás szerint tömegek vettek részt hagyományos óévbúcsúztató bulijukon. A negyed századot ünneplő koncertjük DVD-je is megjelent az év végére. 14,5 millió (!) letöltés fölött jár a „Most múlik pontosan” daluk. Fönn vannak a csúcson – és kitartanak!

A Renaissance Consort megalakulása óta vallott célja a reneszánsz kor zenéjének kutatása és megismertetése a nagyközönséggel. A tavalyi évben 12 fellépésük volt határainkon belül.

A Miraculum Gyermekkórus 140 tagja közül a legjobbak, legképzettebbek jutnak közönség elé. 2015-ben részt vettek a március 15-i díszhangversenyen Budapesten a MÜPA-ban, május 1-3. között Debrecenben a Lautitia Fesztiválon, december 8-án a „Gyermekek a gyermekekért” gálán a kecskeméti színházban, december 13-án Budapesten a Zeneakadémia Kodály Ünnepi Hangversenyén, december 16-án a Kodály Iskola Kodály születésnapi koncertjén. Az évet a Nagytemplomban a „Varázslatos Karácsony” ünnepi koncerttel zárták a kóruscsalád többi tagjával közösen. 10 belföldi koncertjük volt. Június16. és július 3. között Angliában vettek részt egy sikeres hangversenykörúton. Itt 7 koncertet adtak, 16 workshop-on vettek részt.

Az Aurin Leánykar 58 tagjával közreműködött szinte minden jelentősebb városi rendezvényen. Február 6–10. között Olaszországban, a Velencei Nemzetközi Gyermek-biennálén képviselték hazánkat, Kecskemétet, a Kodály-módszert. A Budapesti XV. Nemzetközi Kórusversenyen I. helyezettek lettek. Augusztus 26–31. között Ohridban (Macedónia) a Nemzetközi Kórusverseny I. díját és a Tomislav Zografski Alapítvány különdíját nyerték el. Fesztiválokon is jeleskedtek: április 17–19. között Székesfehérváron az Ifjúsági Kórusfesztiválon, szeptember 26–27-én Gyulán, a „Muzsikál az Erdő” rendezvényen vettek részt. Repertoárjukból bőséges ízelítőt adtak karácsonyi koncertjükön Budapesten és a hazai közönségnek Kecskeméten is. Összesen 34 koncerten (ebből 6 külföldi) léptek föl.

Az Aurin Nőikar színeiben 44 fő vállalja a tanulás, esetleg munka mellett a próbákat, a koncertezést. Idén a kórusversenyeken bizonyították, hogy nem fakult hangjuk. Akinek fölkészültsége megfelelő volt, időt tudott rá szakítani és a versenyszabályok ezt lehetővé tette, ott énekelt a díjnyertes Aurinban. A sikerhez hozzájárult, hogy a Budapesten tanulóknak heti egy külön próbát szerveztek meg a fővárosban. Az év végén megismételték nagysikerű karácsonyi hangversenyüket – Budapesten és Kecskeméten is felléptek. Így öt nagyobb fellépésük volt.

A Kunság Táncegyüttes néptáncosai, a Fantoly Gyula és Balogh Ildikó vezette 25 fős felnőtt csoport Kecskeméten, környékbeli kis településeken lépett fel 12 alkalommal, őrizve és bemutatva hagyományainkat. Nagy sikerrel szerepeltek a XXI. Bakony Néptánc Fesztiválon. Az ajkai rendezvényen 12 induló táncegyüttes közül érték el az első helyezést!

 

Kecskemét, 2016. április 29.

 

Salánki István
a KKKE Elnöke