Szöveges beszámoló

a Kecskeméti Kaszinó Kulturális Egyesület 2016. évi közhasznú tevékenységéről

 

Az Egyesület a Kecskeméti Törvényszék 2015. november 18. napján kelt, december 11. napján jogerőre emelkedett végzése alapján közhasznú jogállását újra megkapta. A 2016. évben erre alapozva eredményesen folytatódott az Egyesület tevékenysége. Az elmúlt évben a kulturális tevékenység, és a kulturális örökség megőrzése területén fejtettük ki tevékenységünket. Kiegészítő jelleggel és körülhatárolt mértékben az előzőekhez kapcsolódó vállalkozási tevékenységet is folytathatnánk, de az év folyamán ilyen nem történt.
Munkaviszonyban vagy Ptk. szerinti szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazottunk nem volt. A választott tisztségviselők ellenszolgáltatás nélkül végezték tevékenységüket.
Több más társadalmi szervezethez hasonlóan székhelyünk a Szentcsalád Templom és Közösségi Ház, Irinyi u. 62.

A Csík Zenekar az év végéig mintegy 80 koncert, előadás, táncház, közreműködés során lépett a közönség elé. Talán nem is volt olyan nagyszabású hazai fesztivál, ahol elő ne fordultak volna a fesztiválidényben. Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban is adtak ízelítőt népzenénkből. Észak-amerikai turnén vettek részt az ősz folyamán: Los Angeles, Washington, Edmonton, Toronto magyarjai előtt léptek föl. Az év folyamán Bródy János, Dresch Mihály, Ferenczi György, Karácsony János, Lovasi András, Presser Gábor, Rúzsa Magdi szerepelt vendégművészként velük. A tagok külön – külön is tevékenyek: koncerteket ad az Esszencia és a Második műszak zenekar. Szokás szerint tömegek voltak hagyományos óévbúcsúztató bulijukon. 16,8 millió (!) letöltés fölött jár a „Most múlik pontosan” daluk, a 21. század pozitív „Szomorú vasárnapja”. Fönn vannak a csúcson – és kitartanak!

A Renaissance Consort megalakulása óta vallott célja a reneszánsz kor zenéjének kutatása és megismertetése a nagyközönséggel. A tavalyi évben 10 fellépésük volt határainkon belül.

A Miraculum Gyermekkórus 140 tagja közül a legjobbak, legképzettebbek jutnak közönség elé. Április 28. – május 7. között hosszú külföldi turnéra indulhatott a kórus 46 tagja. A Neerpelt városában 64. alkalommal megrendezett Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon 24 ország 84 kórusában 3200 fiatal énekelt, ismerte meg egymás értékeit és kultúráját. Ottlétük megvalósításához nagyban hozzájárult a „Steunfonds Muziek en Jeugd” segítsége. A nehéz kötelező műves versenyprogram mellett két koncertet adtak. A fesztivál egyik legmagasabb pontszámával „cum laude” minősítéssel első helyezést értek el. Meghívást kaptak Németországba a „3. Kinder- und Jugendchorfestival "StimmenKlangRaum" in Weimar” fesztiválon való részvételre – hosszú munkával sikerült „összekötni” ezt a két, külön – külön is nagy kihívást jelentő programot. Így két német és egy olasz kórus mellett a kecskeméti fiatalok is a weimari Schola Cantorum vendégszeretetét élvezhették, melyet színvonalas közreműködésükkel viszonoztak. december 16.-án a Kodály Iskola Kodály születésnapi koncertjén. Az évet a Nagytemplomban a „Varázslatos Karácsony” ünnepi koncerttel zárták a kóruscsalád többi tagjával közösen. 10 belföldi koncertjük volt.

Az Aurin Leánykar 58 tagjával közreműködött szinte minden jelentősebb városi rendezvényen.
Ők is „dupláztak”: június 17–19 között Pohlheimbe, a Chorfest Watzenborn-Steinberg rendezvényre hívta meg őket az INTERKULTUR. Innen Angliába folytatták útjukat. Július 2-ig tartó turnéjuk során 9 koincerten énekeltek, 10 workshopon vettek részt. Fesztiválokon is jeleskedtek: április 17–19. között Székesfehérváron az Ifjúsági Kórusfesztiválon, szeptember 26–27-én Gyulán, a „Muzsikál az Erdő” rendezvényen vettek részt. Repertoárjukból bőséges ízelítőt adtak karácsonyi koncertjükön Budapesten és a hazai közönségnek Kecskeméten is. Összesen 34 koncerten (ebből 6 külföldi) léptek föl.

Az Aurin Nőikar színeiben 44 fő vállalja a tanulás, esetleg munka mellett a próbákat, a koncertezést. Idén a kórusversenyeken bizonyították, hogy nem fakult hangjuk. A sikerhez hozzájárult, hogy a Budapesten tanulóknak heti egy külön próbát szerveztek meg a fővárosban. Az év végén megismételték nagysikerű karácsonyi hangversenyüket – Budapesten és Kecskeméten is felléptek. Így öt nagyobb fellépésük volt.

A Kunság Táncegyüttes néptáncosai, a Fantoly Gyula és Balogh Ildikó vezette 25 fős felnőtt csoport Kecskeméten, környékbeli kis településeken lépett fel 8 alkalommal, őrizve és bemutatva hagyományainkat. 2016-ban nagy sikerrel vendégszerepeltek Svájcban: a 45. alkalommal megrendezett Zürichi Magyar Bálban lépnek fel. A nagy múltú rendezvényen a csoport 16 táncosa 3 fős kísérő zenekarával mutatta be műsorát. Másik külföldi útjuk Romániába vezetett. Szeptember 17-én Hegyközszáldobágyban két alkalommal léptek közönség elé. November 19-én a Szekszárdi Néptáncfesztiválon a Kunság Táncegyüttes madocsai táncokat mutatott be.

 

Kecskemét, 2017. április 28.

 

Salánki István
a KKKE Elnöke