Szöveges beszámoló

a Kecskeméti Kaszinó Kulturális Egyesület 2018. évi közhasznú tevékenységéről

 

Az Egyesület a Kecskeméti Törvényszék 2015. november 18. napján kelt, december 11 napján jogerőre emelkedett végzése alapján közhasznú jogállását újra megkapta. A 2018. évben erre alapozva eredményesen folytatódott az Egyesület tevékenysége. Az elmúlt évben a kulturális tevékenység, és a kulturális örökség megőrzése területén fejtettük ki tevékenységünket. Kiegészítő jelleggel és körülhatárolt mértékben az előzőekhez kapcsolódó vállalkozási tevékenységet is folytathatnánk, de az év folyamán ilyen nem történt.
Munkaviszonyban vagy Ptk. szerinti szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott alkalmazottunk nem volt. A választott tisztségviselők ellenszolgáltatás nélkül végezték tevékenységüket.
Több más társadalmi szervezethez hasonlóan székhelyünk a Szentcsalád Templom és Közösségi Ház, Irinyi u. 62.

A Csík Zenekar a jubileumi év végéig 83 (ebből 17 külföldi) koncert során lépett a közönség elé. Talán nem is volt olyan nagyszabású hazai fesztivál, ahol elő ne fordultak volna a fesztiválidényben. Kecskeméti szabadtéri koncertjükön kezdték forgatni az év során bemutatott filmjüket. Miniszteri támogatással a „30 év” jubileumi koncertsorozatukkal Erdélyben, Felvidéken is adtak ízelítőt népzenénkből. Ismét  tömegek voltak hagyományos óévbúcsúztató  - idén dupla - bulijukon. 22 millió (!) letöltés fölött jár a „Most múlik pontosan” daluk, a 21. század pozitív „Szomorú vasárnapja”. Egyénileg és kisebb  csoportokban (Csík János és barátai, Esszencia zenekar, Szabó család…) fönn vannak a csúcson – a 30. évükben is kitartottak!

A Renaissance Consort megalakulása óta vallott célja a reneszánsz kor zenéjének kutatása és megismertetése a nagyközönséggel. A tavalyi évben 5 fellépésük volt, ebből 1 Szerbiában, Szerepeltek a Mátyás-év sajtótájékoztatóján, de az emlékév nem volt olyan intenzív mint vártuk. Így fellépéseik  száma elmaradt a tervezettől.

A Miraculum Gyermekkórus 163 tagja közül a legjobbak, legképzettebbek jutnak közönség elé. Jól indult az évük: áprilisban Kiskunfélegyházán az Éneklő ifjúság „Év kórusa” címet nyerték el. Júniusban 2 hetes angliai turnén öregbítették tovább iskolájuk, városuk hírnevét – 6 koncerten mutatták meg nevükhöz híven a kóruséneklés csodáját! Szeptemberben Paralia (Görögország) nemzetközi kórusversenyén az összes kórus közül a legmagasabb pontszámmal I. helyezést értek el, és a verseny nagydíját is elnyerték – megismételve az Aurin előző évi sikerét! November 26.-án a Gyermekek a gyermekekért gálán, december 13.-án a Kodály Iskolában Kodály születésnapi koncertjén szerepeltek. Az évet a Nagytemplomban a „Varázslatos Karácsony” ünnepi dupla koncerttel zárták a kóruscsalád többi tagjával közösen. Összesen 24 koncerten (ebből 10 külföldi) léptek föl. 

Az Aurin Leánykar 50 tagjával közreműködött szinte minden jelentősebb városi rendezvényen: A Seuso kincsek, a Keresztény Ikonográfia kiállítás megnyitóján, több ünnepi köszöntőn a Városházán, a 650 éves Kecskemét rendezvényen is bizonyítottak. Olyan különlegességre is vállalkoztak, mint az augusztus végi Beatles-est Budapesten, a Kobuci parkban. Legfontosabb esemény volt októberben a portugáliai Fundaoba utazás, ahol a nemzetközi kórusversenyen leánykari és egyházzene kategóriában is I. helyezést értek el. Decemberben Kocsár Miklós zeneszerző jelenlétében születésnapi köszöntő koncertjén énekeltek. Repertoárjukból bőséges ízelítőt adtak karácsonyi koncertjükön Budapesten és a hazai közönségnek Kecskeméten is. Összesen 31 koncerten (ebből 6 külföldi) léptek föl.

Az Aurin Nőikar színeiben 30 fő vállalja a tanulás, esetleg munka mellett a próbákat, a koncertezést. Idén is bizonyították, hogy nem fakult hangjuk - ehhez hozzájárult, hogy a Budapesten tanulóknak heti egy külön próbát szerveztek meg a fővárosban. Ott voltak a májusi évadzáró koncerten, az év végén megismételték nagysikerű karácsonyi hangversenyüket – Budapesten és Kecskeméten is felléptek. Így négy nagyobb fellépésük volt.

Somnium laude kamarakórus 18 fővel tevékenykedik. Több városi rendezvényen léptek fel, (Magyar Kultúra napja, Tavaszi Fesztivál, Mozart hangverseny), részt vettek a Kamarakórusok fesztiválján Miskolcon. Aktív részesei voltak az évzáró nagy koncerteknek. 10 koncerten (ebből 1 külföldön) léptek közönség elé. 

A Kunság Táncegyüttes néptáncosai, a Fantoly Gyula és Balogh Ildikó vezette 16 fős felnőtt csoport tagjai az eddig „hiányzó” Kiskunság anyagával foglalkoztak, meghívott tánctanító pár segítségével. 2018 tavaszán több városi fellépésük volt Kecskeméten: Húsvét, Helyi Termék ünnep. Nyári néptánc táborukat nagy érdeklődés mellett Lakitelken tartották. Az ősz folyamán több Kecskemét környéki településen is részt vettek a szüreti rendezvényeken, néptánc bemutatókkal színesítve a programot. Ezek közül kiemelkedik a Kiskunfélegyházán XX. Alkalommal megrendezett Libafesztivál. Sikeresen pályáztak a Csoóri Sándor Program magyarországi néptáncegyütteseinek kiírt pályázatán. A beszerzett technika, a viseletek, csizmák stb. segítik a csoport jövőbeli sikeres működését.

Kecskemét, 2018. május 16.

 

Salánki István
a KKKE Elnöke